top of page

CE ESTE EFECTUL DUNNING - KRUGER ?

În 1999, David Dunning și Justin Kruger de la Departmentul de Psihologie al Universității Cornell, au publicat rezultatele unor experimente în care au testat aprecierile mai multor studenți cu privire la propriile abilități de raționament logic, cunoștințe gramaticale și umor, concluzionându-se că cei competenți își estimează poziția corect, iar cei incompetenți își apreciază compentența ca fiind mult mai mare decât în realitate. Incapacitatea celor din urmă de a-și recunoaște adevăratul nivel este cauzată tocmai de lipsa lor de cunoștințe în domeniu. La polul opus, un nivel ridicat de cunoștințe poate submina încrederea în sine.

Acesta a fost denumit efectul Dunning-Kruger pe care cei doi psihologi îl descriu drept aprecierea greșită a incompetenței proprii, precum și aprecierea greșită a înaltei competențe a altora.

Experimentele celor doi psihologi s-au bazat pe o serie de studii mai vechi conform cărora aprecierea greșită a competenței survine din pricina ignorării standardelor de competență. Dunning și Kruger afirmă că, într-un anumit domeniu, cei incompetenți își vor recunoaște propria incompetență anterioară de-abia după ce vor dobândi un nivel înalt în domeniul respectiv.

Efectul Dunning-Kruger reprezintă una dintre numeroasele erori sistematice cognitive observate la ființele umane, care le determină comportamentul și deciziile. Efectul nu este asociat cu un IQ scăzut, fiecare dintre noi putând fi expus acestui „sindrom de supra-apreciere”. Cercetătorul Jonathan Jarry a subliniat într-unul din articolele sale că efectul Dunning-Kruger nu este doar despre oamenii proști, ci despre aproape noi toți atunci când vine vorba de lucruri pe care nu le stăpânim.

Efectul a fost probat ulterior în diverse domenii, incluzând business-ul, medicina și politica. Un studiu publicat în 2018 indică faptul că americanii care știu relativ puțin despre politică și guvernare tind să-și supraestimeze cunoștințele spre deosebire de cei cu adevărat îndreptățiți să-și formuleze opinii.

Se consideră că, în prezent, efectul Dunning-Kruger cauzează majoritatea conflictelor şi controverselor din mediul online, unde orice persoană îşi poate expune liber părerile, fie că are, fie că nu are competenţă într-un domeniu sau altul.

bottom of page